LMV makelaars geloven niet in prijsverlagingen

Geplaatst op 10 november 2008

Het artikel in de Volkskrant van dinsdag 4 november leidde tot veel beroering. ANP, Telegraaf en Nu.nl namen het bericht dat 10% van de woningen in oktober in prijs verlaagd waren over. Maar bij de makelaars van het LMV kan het er niet in dat in sommige gevallen de prijs tot 18% zakte.

Ed van de Bijl, voorzitter van Makelaarsvereniging LMV schreef vorige week over de ophef die ontstaan was naar aanleiding van het Volkskrant artikel. Zijn blog is absoluut aanbevelenswaardig en deze carriére moet hij absoluut doorzetten als het in de makelaardij helemaal niet meer lukt.

Eerst schrijft hij nog even over de net verkozen Obama en lean-duck Bush. Lame duck zal hij bedoelen, maar ja makelaars zitten niet zo stevig in hun Nederlands, laat staan hun Engels. Een jaar geleden deed miljoenhuizen.nl onderzoek naar de advertenties en daaruit bleek dat honderden makelaars niet weten hoe je appartement schrijft of hoe je verbouwen vervoegt ("is verbouwt" leek ze beter). Ed kan gelukkig wel 10 Nederlandse woorden correct achter elkaar schrijven en vervolgens gaat hij verder over de malaise op de huidige woningmarkt.

Op basis van miljoenhuizen.nl onderzoek schreef de Volkskrant dat 10% van de woningen in oktober in prijs verlaagd waren, gemiddeld rond de 5% met uitschieters tot 18%. Van de Bijl kan niet geloven dat een woning bijna 20% in prijs zakt. Hij schrijft: "Stel u hebt een huis van €750.000 in de verkoop staan, dan verlaagt u dat toch niet naar €600.000? Of je moet jezelf belachelijk hebben gemaakt met de vraagprijs, maar dan zou je wel een erg slechte makelaar zijn. Hoewel ik ook wel herken dat er een soort makelaar is, die met gigantische beloftes een opdracht probeert binnen te halen, wat achteraf niet reeël is." Hij heeft het nog even in de LMV database nagekeken, en, uiteraard, bij de LMV komen zulke verlagingen niet voor.

Tja, als zo'n expert dat zegt dan is dat toch wel reden om dat even na te laten kijken. Stel je voor dat het niet klopt, dat het een storm in een glas water was, en dat door dit onderzoek de paniek echt toeslaat en de huizenprijs de komende maanden over de hele linie 20% onderuit gaat.....  Op dit moment staat er bij miljoenhuizen.nl voor 58.264.772.349 (58 miljard) euro aan woningen in de database. Sommige mensen, met name zoekers naar een eerste woning, vinden zo'n correctie nu natuurlijk niet vervelend.  Maar anderen verliezen dan zo'n 12 miljard euro aan stenen waarde..... door schuld van miljoenhuizen.nl. Tja, dan slaap je een nacht wat minder.

Dus zocht ik in onze database naar een gevalletje grote prijsverlaging en snel had ik beet. In Breda staat een kast van 3.000.000 euro te koop. In december 2006 stond deze te koop voor 3.750.000 euro. In de zomer werd hij even uit de verkoop gehaald om in augustus voor 3.375.000 (10% minder) aangeboden te worden. En half oktober ging er vervolgens nogmaals hetzelfde bedrag af. Volgens makelaar Mareen Plunje wil de eigenaar er gewoon vanaf, omdat deze ook nog andere woningen bezit. Maar misschien vindt Ed deze woning niet representatief.

Gelukkig vond ik snel een andere woning die voor mijzelf ook nog wel te betalen zou zijn. Makelaardij de Jong biedt aan de Zinkweg 215 te Oud-Beijerland een woning aan voor 249.000. De woning was oorspronkelijk begin september te koop gezet voor 295.000 en op 12 oktober verlaagd met 16%. Makelaar de Jong was zelf niet aanwezig maar zijn medewerkster had niet de indruk dat er sprake was van een "vergissing". De woning was "gewoon" in prijs verlaagd. Niet raar, want over de hele linie verkopen ze 25-30% minder woningen.

Is 16% eraf nou een belachelijke prijsverlaging?? Makelaars lezen graag mee op miljoenhuizen, dus ik nodig ze uit hun mening te geven.

Beide makelaars van de woningen hierboven waren trouwens NVM makelaars, maar ja, dat is ook verreweg de grootste club in Nederland. Zouden LMV makelaars beter zijn dan NVM makelaars? Ieder geval, als Ed het nog steeds niet gelooft dan moet hij me maar terugbellen. Vrijdag wilde ik hem persoonlijk om commentaar vragen, maar hij liet een manusje van alles terugbellen om het 'af te handelen'. Waarschijnlijk was hij te druk zijn volgende blog artikel te schrijven.

 

Terug naar overzicht